Οι Μικρές Κυκλάδες αποτελούνται από ένα σύμπλεγμα νησιών ( Κουφονήσια, Σχοινούσα, Ηρακλειά κ Δονούσα ). Το ε/γ ο/γ Εξπρές Σκοπελίτης συνδέει τα νησιά αυτά με τη Ναξο κ την Αμοργό.

Κουφονήσια: Ένας επίγειος παράδεισος!

Τα Κουφονήσια αποτελούνται από δύο νησίδες, το Άνω και το Κάτω Κουφονήσι, οι οποίες χωρίζονται μεταξύ τους από ένα στενό πορθμό. 

Παρθένες παραλίες, καταγάλανα νερά, φυσική ομορφιά. Ο παράδεισος αναμφισβήτητα βρίσκεται κάπου στα Κουφονήσια. Τα νησιά αυτά αποτελούν συνώνυμο της ανεμελιάς και της χαλάρωσης. Όσοι τα επιλέξουν για τις διακοπές τους θα συνειδητοποιήσουν πως το μόνο που χρειάζεται για να περάσεις καλά είναι διάθεση. Εκεί δεν κοιτά κανείς ρολόι. Περνά χαλαρά, ήρεμα και ευχάριστα.
Ο γραφικός οικισμός της Χώρας και μοναδικός του νησιού, βρίσκεται ακριβώς πάνω από το μικρό λιμάνι. Αποτελεί πρότυπο Κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Μια περιπλάνηση ανάμεσα στα ασβεστωμένα σοκάκια αξίζει όσο τίποτα άλλο.
Οι παραλίες του Άνω Κουφονησίου είναι μαγευτικές. Τα νερά είναι καταγάλανα και σχετικά ρηχά. Ωραιότερη λένε πως είναι η παραλία Πορί ενώ πιο δημοφιλείς είναι οι παραλίες Χαροκόπου και Πλατιά Πούντα.
Το Πορί είναι αμμώδης παραλία και αρκετοί είναι αυτοί που τη βρίσκουν ομορφότερη απ’ όλες. Πολύ κοντά σε αυτή βρίσκονται οι σπηλιές του Ξυλομπάτη, Γάλα και σπηλιά «Το μάτι του διαβόλου». Αξίζει να τις εξερευνήσετε.
Τον περισσότερο κόσμο συνήθως συγκεντρώνει η Πλατιά Πούντα. Οι ντόπιοι την αποκαλούν Ιταλίδα και έτσι μαθαίνουν να την αποκαλούν και οι επισκέπτες. Εξίσου δημοφιλής είναι και η παραλία Χαροκόπου. Ωστόσο η πλειοψηφία των τουριστών την αποκαλούν «Φοίνικας» λόγω της τοπικής επιχείρησης που υπάρχει εκεί. Τα νερά και αυτής της παραλίας είναι απλά υπέροχα!
Τα Κουφονήσια είναι ιδανικά για όσους αναζητούν μια απόδραση μακριά από τα συνηθισμένα. Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια αποτελούν πόλο έλξης πολλών τουριστών από ολόκληρο τον κόσμο. Τα Κουφονήσια όμως παρά το πλήθος των επισκεφτών που υποδέχονται κατά τη θερινή περίοδο έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την μοναδικότητά τους!

Ηρακλειά:Το απόλυτο καταφύγιο!

Μεταξύ Ίου, Νάξου και Κουφονησίων δεσπόζει η Ηρακλειά! Αποτελεί το δυτικότερο κατοικήσιμο νησί του συμπλέγματος των Μικρών Κυκλάδων. Όσοι το επισκεφτούν μπορούν να απολαύσουν τα κρυστάλλινα νερά της, τον πλούσιο βυθό της, απόλυτη ηρεμία και φυσικά χαλάρωση.

Έχει 151 κατοίκους και αποτελείται από δύο οικισμούς τη Παναγία ή Χώρα και τον Άγιο Γεώργιο. Έχει δέκα παραλίες αλλά μόνο στις τρεις πηγαίνει αμαξι. Καλύτερη θεωρείται το Λιβάδι. Πρόκειται για μια μεγάλη αμμουδιά με θέα το νησάκι Βενέτικο και τη Σχοινούσα.

Πιο εύκολη ως προς τη πρόσβαση θεωρείται η παραλία Άγιος Γεώργιος. Τα νερά έχουν ένα υπέροχο γαλαζοπράσινο χρώμα, ιδανικά για υποβρύχιες εξερευνήσεις.

Παραλία με βότσαλα είναι το Τουρκοπήγαδο. Για να φτάσει ωστόσο κανείς σε αυτή πρέπει να περπατήσει σχεδόν μισή ώρα από την Παναγιά.

Για τους λάτρεις των καταδύσεων υπάρχει η Αλιμιά. Κάτω από τα αλμυρά νερά της θα βρει κανείς κρυμμένο ένα γερμανικό αεροπλάνο που καταρρίφθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου.

Ξενοιασιά και ανεμελιά στην Ηρακλειά! Με λίγα λόγια…διακοπές!

Σχοινούσα:Όταν η ομορφιά συναντά την ηρεμία!

Ήσυχο μέρος με μοναδικές παρθένες ομορφιές. Με αυτές τις λέξεις θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς το νησί. Είναι ένα από τα μικρότερα νησιά του συμπλέγματος των Κυκλάδων και απέχει ελάχιστα από τη Νάξο.

Το λιμάνι της μάλιστα, το Μερσίνι, θεωρείται από τα καλύτερα καταφύγια μικρών σκαφών σε ολόκληρο το Αιγαίο.

Οι οικισμοί της Σχοινούσας είναι δύο, η Χώρα και η Μεσσαριά. Η Χώρα η οποία είναι κτισμένη σε ύψωμα απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο και κάτι από το λιμάνι του νησιού. Ο δεύτερος οικισμός του νησιού η Μεσσαριά απέχει λίγο περισσότερο, περίπου 2, 5 χλμ. από τη Χώρα. Παντού τα σπίτια των μόνιμων κατοίκων είναι κτισμένα σύμφωνα με τη κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.

Οι φυσικές ομορφιές της Σχοινούσας είναι αυτές που την κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα νησιά των Μικρών Κυκλάδων. Συνολικά διαθέτει 18 παραλίες και στις περισσότερες από αυτές φτάνει μόνο χωματόδρομος.

Το Τσιγκούρι είναι η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού. Είναι αμμώδης και κατά μήκος της υπάρχουν πολλά δέντρα με σκιές γεγονός που την καθιστά ιδανική για οικογένειες.

Λιβάδι, Θολάρι, Λιόλιου, Μπαζαίου, Πορί, Αλμυρός, Ψιλή άμμος, Φύκιο, Γερολιμιώνας είναι μερικές από τις παραλίες σχεδόν ανέγγιχτες από το ανθρώπινο χέρι που αξίζει να επισκεφτείτε!

Δονούσα:Όσοι την γνωρίσουν την ερωτεύονται!

Η Δονούσα μαζί με την Αμοργό αποτελούν τα ανατολικότερα νησιά των Κυκλάδων. Βρίσκεται ανατολικά της Νάξου και βόρεια της Αμοργού. Η έκτασή της είναι μόλις 13 τ. χλμ. Μικρό νησί αλλά με τις δικές του ομορφιές. Το όνομά της άλλαξε αρκετές φορές κατά το πέρασμα των χρόνων. Άλλες φορές λεγόταν Δονούσα άλλες Δόνουσα και άλλες Δενούσα.

Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι λιγοστοί και δεν ξεπερνούν τους 170. Το μεγαλύτερο χωριό και το λιμάνι του νησιού είναι ο Σταυρός. Πρόκειται για έναν γραφικό οικισμό με κατάλευκα σπίτια και αυθεντική κυκλαδίτικη ταυτότητα που γοητεύει κάθε τουρίστα. Αυτό το μικρό χωριό «βαπτίστηκε» έτσι από το εκκλησάκι του Τίμιου Σταυρού που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του οικισμού. Κατά την ιστορία οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού οι οποίοι έχτισαν και την ομώνυμη εκκλησία ήρθαν από την Αμοργό. Για την γραφικότητά τους ξεχωρίζουν και οι υπόλοιποι οικισμοί Μερσίνη, Χαραυγή και Καλοταριτίσσα.

Ίσως η ομορφότερη παραλία του νησιού είναι το Λιβάδι. Για να βουτήξεις όμως στα καταγάλανα νερά του απαιτείται μισή ώρα πεζοπορίας. Αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο!

Μπλε νερά, λευκή άμμος και κέδροι για σκιά συνθέτουν το σκηνικό της παραλίας Κέδρος. Αρκετοί την επιλέγουν μάλιστα και για κάμπινγκ.

Μη ξεχάσετε να επισκεφτείτε τη Φωκιοσπηλιά. Πρόκειται για μια υποθαλάσσια σπηλιά στην οποία η βουτιά επιβάλλεται!

Λίγοι γνωρίζουν τη Δονούσα και επίσης λίγοι είναι αυτοί που αποφασίζουν τελικά να την επισκεφτούν. Όλοι όμως όσοι τη «γνωρίζουν» την ερωτεύονται!